Bali Bohemia
charakter článku: Články, reportáže, rozhovory
oblast: Bali
sekce: Stravování, Zvyky, Náboženství
vydáno: 19.8.2013, autor: Pavel Zvolánek

Indonésie: Pod pokličkou balijské kuchyně


Na Bali můžete v četných restauracích ochutnat na pět desítek nejrůznějších kuchyní z celého světa. Ta originální balijská však hraje až překvapivě druhé housle a balijský způsob stolování vůbec není celorodinnou událostí.

Bali - jí se rukama a osamoceně

Nejlepší jídlo provází významné události, jako jsou svatby, kremace a důležité svátky, ale ani při těchto formálních aktech není zvykem jíst společně. V běhu každodenního života se většina Balijců stravuje doma, a to zcela jednoduše. Jídlo není společenskou událostí, celá rodina se u společného stolu sejde jen zřídka, pokud se tak stane, členové nesedí blízko sebe a nedívají se vzájemně do tváře. 

Balijci dávají přednost samotě a tichu, neboť věří, že jídlo obsahuje životodárnou sílu amerta, která se vařením probouzí. Balijské ženy zpravidla ráno společně s obětinami připraví rýži, která se nechá přikrytá pro ostatní členy rodiny. K tomuto základu domácí kuchyně se přidává na ostrově divoce rostoucí zelenina, někdy kuře nebo ryba. Kupodivu v menšině se nacházejí dary moře, Balijci se neřadí k proslulým rybářům, a tak ryby, krevety nebo chobotnice netvoří nijak výraznou součást jejich jídelníčku. K dochucení slouží sambal, velmi ostrá směs z rajčat a mletých čili papriček, a také omáčky – sójová, sladký kecap manis nebo slaný kecap asem. Konzumuje se málo masa, zato hodně sóji a tofu připravovaných různými způsoby.

Jí se rukama, někdy se používá vidlička a lžíce, ale dává se přednost tomu, aby se jídla nedotknul kov. Podobně jako v jiných asijských zemích je také na Bali levá ruka považována za nečistou. Balijci si obvykle vezmou trochu masa, zeleniny a rýže, přidá se sambal a tato směs se nabere čtyřmi prsty. Jídlo se konzumuje s mírně zakloněnou hlavou a talířem zvednutým k ústům. Nikdy se však nesní vše, co je připraveno, alespoň trocha rýže musí zůstat neviditelným silám. 

Bali - prodejce ovoce z Jimbaranu
Bali - prodejce ovoce z Jimbaranu

Bali - gurmánský vrcho babi guling

V balijské kuchyni lze vystopovat vlivy jihoindické, čínské a malajské. Domácí nabídku zastupuje lawar, nadrobno nasekané uvařené maso smíchané s kořením nebo čerstvou krví, gecok, rozsekané maso s nastrouhaným kokosem a kořením, nebo kiman, maso nakrájené s nastrouhaným kokosem a uvařené v kokosovém mléku. Bebek betut, kachna plněná kořením a zeleninou, se opéká v banánových listech. Saté, kousky vepřového nebo kuřecího masa napíchnuté na bambusových špejlích, se připravuje na dřevěném uhlí a většinou se podává se sójovou omáčkou nebo omáčkou z burských oříšků.  

Pomyslný vrchol balijského gurmánského žebříčku patří babi gulingu, seleti opékanému na rožni až do podoby delikatesy s nádherně zlatohnědou křupavou kůží. Zabité sele se nejdříve pečlivě oškrábe, pak se vyjmou vnitřnosti a namísto nich se selátko vyplní čili, česnekem, šalotkou, zázvorem, solí, černým pepřem, ořechy. Vše se smísí s kokosovým olejem. Selátko se zašije a napíchne na rožeň, kterým se pomalu otáčí. Máváním palmovými listy se brání, aby kouř ani plamen přímo neolizovaly pečínku a kůže uprostřed nepopraskala. Po několika hodinách je pochoutka připravena. Svým chutným babi guling je proslulý zejména Gianyar, kdysi centrum královské moci.

Náboženské obřady i každodenní spotřebu doprovázejí barevné rýžové koláčky jaja. Jako jaja Balijci označují i různé zákusky, snacky nebo pizzy, tedy jídlo, které sice může být chutné, ale nelze pouze o něm přečkat celý den, na rozdíl od rýže.

Na Bali lze ochutnat i jídla z jiných koutů indonéského souostroví. Větší restaurace nabízejí indonéskou kuchyni upravenou pro chuťové buňky zahraničních návštěvníků, ve své autentické podobě se tato chutná jídla představují v menších jídelnách nazývaných warung. V každém balijském městě najdete několik jednoduchých restaurací, které nabízejí 10–15 různých talířů s předem uvařeným jídlem – s kuřecím, hovězím, rybami, játry – připraveným ve stylu Padang (město na Sumatře). Platí se pouze za jídlo, které z předložených misek sníte. 

Bali - jídelna ve stylu Padang
Bali - jídelna ve stylu Padang

Bali - balijci nejsou pijáci

Balijci nejsou velcí pijáci, alkoholické nápoje na ostrově zastupuje palmové pivo tuak, palmové brandy arak a velice sladké víno brem, vyráběné z červené nebo bílé lepkavé rýže. Tuak se získává fermentací z kokosové palmy. Podle obsahu alkoholu a chuti se rozlišují dva druhy, sladký tuak manis a starý tuak wayah. Cizinci však dávají přednost bezbarvému araku destilovanému z bremu nebo tuaku, který má 20–50 % alkoholu. Pije se čistý nebo míchaný s citronovým či pomerančovým džusem a medem.  Používá se také jako lék nebo při náboženských slavnostech, kde slouží k uspokojení temných sil.

Bali - rybí trh v Jimbaranu
Bali - rybí trh v Jimbaranu

Facebook:




Související fotografie




Související videa




Související články


Asean.cz - informace o zemích jihovýchodní Asie:
Barma/Myanmar, Brunej, Filipíny, Indonésie, Kambodža, Laos, Malajsie, Singapur, Thajsko, Vietnam, Východní Timor
Indonésie.Asean.cz: Indonésie: Pod pokličkou balijské kuchyně ,
Indonésie © 2009 - 2017 Marten & Louis s.r.o.